Ungdomschansen.se

Årets unga kock

Årets unga kock är en tävling som anordnas av Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs. Tävlingens namn på franska är Jeunes Chef Rôtisseurs. Chaîne des Rôtisseurs, som sällskapet ofta bara kallas, är ett internationellt gastronomiskt sällskap som grundades i Paris år 1950. Sällskapet ägnar sig åt att förespråka och utveckla traditionella gastronomiska värderingar. Ett sätt som detta yttrar sig i praktiken är arrangemanget av tävlingen Årets unga kock, som syftar till att uppmuntra och lyfta fram den kulinära expertis som finns bland unga kockar. För att få delta i tävlingen måste man vara under 27 år, och ha en fadder som är en professionell kock och medlem i Chaîne des Rôtisseurs. Själva tävlingen är en så kallad ”black box”-tävling. Det innebär att deltagarna inte vet vilka ingredienser de kommer att använda förrän tävlingen börjar. De har då en halvtimme på sig att skriva ihop en meny, och tre och en halv timme på sig att förbereda en trerätters middag för fyra personer. Det är med andra ord en tävling som ställer tuffa krav på deltagarna.marketing-1149452_960_720

Maten bedöms av professionella kockar som är medlemmar i Chaîne de Rôtisseurs, men deltagarnas faddrar kan inte vara domare i tävlingen. För att bedömningen ska vara helt objektiv identifieras de olika deltagarna bara genom ett nummer, inte genom sina namn. Förutom hur maten smakar bedömer domarna matens presentation och originalitet, liksom hur rent och organiserat köket är.

Att vinna tävlingen är mycket prestigefullt, eftersom det är en lång väg att gå för att komma hela vägen till toppen. Tävlingen börjar med regionala deltävlingar. Vinnarna i dessa deltävlingar går vidare till den nationella finalen i sina respektive land, och dessa vinnare får i sin tur tävla i den internationella finalen. I Sverige vann Anton Husa från Göteborg den svenska finalen år 2016, och får representera Sverige såväl som sig själv i finalen, som går av stapeln Manchester i september – den 40:e finalen av Årets unga kock, som arrangerades för första gången år 1977.

Om du själv inspireras att prova nya rätter eller mer avancerade rätter efter att ha läst om dessa skickliga unga kockar, ska du gå in på Matklubben.nu. Där hittar du tusentals recept som passar alla skicklighetsnivåer i köket.