Ungdomschansen.se

Ungdomar har bättre vanor idag

”Dagens ungdom” brukar ofta användas som ett skällsord. Men en studie som gjordes förra året visar tydligt att ”dagens ungdom” borde användas som en komplimang. De dricker mindre alkohol, röker mindre cigaretter och tränar betydligt mer. Många tar hand om både sin psykiska och mentala hälsa genom medvetna matvanor och regelbunden träning med klara mål. Hälsotrenden är ett faktum och många ungdomar kombinerar fysisk träning med sina hobbies. Det är fråga om en hel förändring i livsstil och inte bara ett nödvändigt ont, jämfört med tidigare generationer.

 

Mer idrott ger bättre skolresultat
Att vara fysiskt aktiv har en klar inverkan på din koncentrationsförmåga och kreativitet. I Sverige har man bedrivit flera projekt och all forskning i ämnet visar tydligt att elever med mer idrott på schemat presterar bättre i andra ämnen. Många ämnen kräver att ungdomarna sitter stilla och jobbar teoretiskt i tystnad. Flera sådana lektioner i rad tröttar snabbt ut både kroppen och hjärnan som behöver cirkulation av syre för att hållas på topp. Med fler idrottslektioner kommer många elever kunna göra bättre ifrån sig även i tunga, teoretiska ämnen. Flera politiska partier har lagt in förslag om att utöka antalet idrottstimmar på schemat, och en förändring kan snart komma till svenska skolor.

Young Boy Playing Basketball

 

Idrott över språk- och nationsgränser
För att utöva en sport krävs inget språk, ingen kunskap om kultur eller seder i främmande länder. Du kan knyta dina skor, lämna hemmet och vips är du ute och springer. Med vilken boll som helst kan du spela fotboll var du än är i världen. I hundratals länder spelar ungdomar fotboll med samma regler, oavsett var de bor. I gränder upplysta av generatorer sparkas en boll mot en husvägg i Sao Paolo. På elitskolor i England spelas samma fotboll mot krispiga klargröna gräsmattor. I Jerusalems gamla stad ekar studsande bollar från tusenåriga väggar. Allt som krävs är en passion, resten är demokrati. Vem som helst kan bli matchvinnare och känna samma glädje som Ibrahimovic i det läget. Gothia Cup är världens största fotbollsturnering där 1700 klubblag från över 70 olika länder spelar mot varandra. Alla är ungdomar mellan 10 till 17 år. Unga människor som möts på lika villkor på de olika planerna. Sport förenar människor av olika bakgrund och gör det med klara principer om tolerans och öppenhet.