Ungdomschansen.se

En ny generation skapar nya chanser

Ungdomar som växer upp idag har helt andra förutsättningar och möjligheter än vad den äldre generationen kunnat föreställa sig. Med globalisering, teknikutveckling och ett härligt mångkulturellt Sverige kan ungdomar idag lära sig och utvecklas snabbare i nya riktningar. Kunskap och inspiration om nästan vad som helst finns på nätet och internet har själv vuxit sig till en ny karriärsbana. Datorspel och e-sport är kanske inte ett självklart yrkesval men mycket kan hända när en hobby blir allvar.

 

Sveriges nya exportvara
När man tänker på Hollywood-kändisar och miljardärer kanske ansikten som Beyoncé och hennes make Jay-Z ligger överst på näthinnan. Men tänk på att det var en svensk som hade råd att bjuda över dem i auktionen och köpte huset i Beverly Hills de hade tänkt bo i. Skaparen av Minecraft, Markus Persson, producerade sitt första spel redan vid åtta års ålder. Tillsammans med kollegan Jens Bergesten hamnade han på listan över världens 100 mest betydelsefulla personer 2013 i TIME Magazine. Sverige kan också stoltsera med att husera Spotifys grundare, världens bäst betalda e-sport-lag och företaget bakom Candy Crush. Datorspel har blivit Sveriges största exportvara under de senaste åren. Att ungdomar idag spenderar mer tid framför datorn kan såklart bidra till en mer stillasittande livsstil vilket inte alltid är hälsosamt. Men ofta glömmer man att många personer i IT-branschen varit självlärda från början och låtit en hobby styra deras karriärsval. Datorspelsutvecklare kan komma att bli det nya toppjobbet för kreativa ungdomar med innovativa idéer och driv. Internet har gjort det enklare att nå ut med sina spännande idéer och Sverige ligger i framkant i branschen.

Colleagues playing video games at work

 

Framtiden är en mix
Datorspelsbranschen räknas numera ihop med modebranschen som de nya kreativa grenarna. Svensk musik, tv-serier och film har haft ett högt internationellt anseende sedan Greta Garbo och ABBA slog igenom. Idag hittar du Avicii och Alexander Skarsgård som internationella kändisar i amerikanska nöjestidningar. Svenska mode- och speldesignerns har också börjat få kändisstatus i Hollywood, ofta med större inkomstkälla än skådisar och artister. Underhållningsbranschen har breddats betydligt det senaste decenniet och kan bli vår stora export- och tillväxtmarknad för kommande generationer. Genom våra kreativa ungdomar kan Sverige fortsätta upprätthålla sitt höga anseende och innovativa entreprenörskap.