Ungdomschansen.se

I Sverige föds nya konstnärer varje dag

Sverige har en stark internationell scen för musik och film. Med nyskapande regissörer och Hollywood-skådisar har Sverige varit en nordisk föregångare av film- och musikexport. Många av våra musikartister spelas i amerikanska tv-serier och filmer och våra festivaler lockar band från hela världen. Sverige är en mångkulturell grogrund för ny musik och film, något som inte minst våra ungdomar har tagit till sig av. Med fler möjligheter och kanaler än någonsin kan musik och film skapas med enkla medel. En smartphone, en mikrofon och ett redigerings-program i datorn kan vara allt som behövs för att nästa generations konstnärer ska explodera på scenen.

 

Hur gör man sin egen konst?
Det kan kännas svårt att veta hur man börjar. Ibland har man en idé eller ett driv att berätta något, men man vet inte vilken form man ska välja. I skolan får man ofta testa de klassiska konstformerna som att skriva en berättelse, måla en tavla eller skriva en låt på musiklektionerna. Med smart teknologi och kunskap på internet kan du också lära dig själv hur man filmar en kortfilm, mixar en låt eller skapar fotokonst. Oftast är det smartast att begränsa sig i början och välja ett tema du känner till. Fota dina vänner, skriv en dikt om Instagram-filter eller klipp ihop Zlatans snyggaste mål på ett häftigt sätt. Att lära sig tekniken bakom hur man gör något är början till att kunna göra det riktigt bra. Kanske är du mer tekniskt lagd och vill syssla med klippning i studio? Om du är utåtagerande bör du stå framför kameran, men har du ett öga för detaljer kanske du bör jobba med scenografin i bakgrunden. En filmproduktion kan exempelvis innehålla många moment för alla typer av personer.

Group of young people sitting at a cafe, top view

 

Låt dig inspireras och hitta din stil
Runt om i landet finns det massor med små festivaler och talangjakter för musik- och filmintresserade ungdomar. Där kan du tävla med dina hemmagjorda alster, få feedback, träffa andra med samma intressen och hitta inspiration till nya berättelser. Vill du göra en film med egenproducerad musik kan du kolla in hur professionella produktionsbolag jobbar. De sysslar ofta med olika typer av film för att hitta olika sätt att uttrycka sig på. Tänk utanför boxen och dina gränser kommer snart att börja suddas ut.