Ungdomschansen.se

Unga entreprenörer i Sverige

Har du en känsla för företagsamhet och fullkomligen sprudlar av idéer? Det finns många som numera betecknar sig som professionella entreprenörer, någon som sysslar med företagsamhet och exempelvis skapar företag. Ordet har kommit att bli synonymt med en driven person som arbetar hårt för att nå framgång. I Sverige har vi många exempel på olika typer av entreprenörer som kan inspirera och motivera en att själv ge sina affärsidéer ett riktigt försök. Mest uppmärksamhet får dem som redan i ung ålder har visat sig ha en känsla för att starta ett företag, få det på fötter och göra verksamheten lönsam.

ungdomschansen1.se

Spotify och Minecraft

Har du några egna affärsidéer som du skulle vilja genomföra? När det kommer till företagsamhet finner du allt ifrån företag som trycker upp din egendesignade t-shirt med tryck, till musiktjänster eller serviceföretag. Visste du att tjänsten Spotify kom från två unga entreprenörer i Sverige? En av grundarna, Daniel Ek, var endast 26 år gammal när lanseringen av Spotify gick av stapeln. Tillsammans med sin arbetspartner Martin Lorentzon, grundaren av TradeDoubler, kunde de fylla ett behov och lösa ett problem i musikbranchen. De har nu över 1500 anställda och de gör en vinst på många miljoner kronor varje år. Ett annat lysande exempel på svenskt entreprenörskap kommer ifrån bland annat en av Minecraft-grundarna Markus Persson, även känd som Notch. Han arbetade som spelutvecklare åt framgångssagan och spelföretaget King i fyra år innan han själv fick framgångar med sitt egna företag, Mojang AB, som såldes till Microsoft för 2,5 miljarder dollar i 2014.

Börja tidigt

Hos vissa märks en dragning till entreprenörskap i tidig ålder. Det kan visa sig genom att man gillar att anordna garageförsäljningar eller sköta insamlingar till sin fotbollsklubb. Andra får upp ögonen för företagsamhet genom att ägna sig åt det i skolan, bland annat genom UF, Ung Företagsamhet, ett upplägg som tillåter elever att starta och driva en affärsidé. Att vara entreprenör handlar mycket om att vara kreativ och tänka utanför boxen. Som ung entreprenör kommer du också märka att det kräver mycket eget ansvar för att kunna lyckas och du kommer ofta behöva jobba hårt utan att helt säkert veta om arbetet ger utdelning. Många som sysslar med företagsamhet är också del av grupper med likasinnade. Det hjälper dem att utbyta erfarenhet och kunskap inom sina respektive områden. En sådan organisation är Young Entrepreneurs of Sweden, YEoS. De har över 180 medlemmar som tillsammans omsätter många hundratals miljoner av kronor